آزمایشگاه مربوطه: آزمایشگاه تجزیه دستگاهی

نام دستگاه: (فارسی- لاتین): آنالیز طیف سنجی مادون قرمز (FTIR- ATR)

مدل دستگاه: Irprestige-21

شرکت سازنده: Shimadzu

زمینه های کاربردیمهندسی, پزشکی, داروسازی، علوم پایه, صنایع غذایی،بهداشت محیط، کشاورزی, بیوتکنولوژی, سایر

 

خدمات قابل ارائه با دستگاه:  تعیین ساختار و شناسایی ترکیبات آلی، پیوندهای شیمیایی و شناسایی گروه های عاملی و

ساختار مولکولی با استفاده از طیف  FTIR و ATR

 

هزینه انالیز
 نحوه ارائه خدمات

همکاران و محققان داخل دانشکده داروسازی : نمونه‌ای 75 هزار تومان

همکاران و محققان داخل دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه :نمونه‌ای 112 هزارو پانصد تومان

همکاران و محققان خارج از دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه: نمونه‌ای 150 هزار تومان

       رزرو از طریق سامانه آزمایشگاهی          


 زمان سرویس دهی با این دستگاه:

 روز ساعت شروع  ساعت پایان  توضیحات 
 شنبه تا چهارشنبه  8 11  تحویل نمونه با هماهنگی قبلی صورت می پذیرد

توضیحات:

آنالیز FTIR : آنالیز FTIR (تبدیل فوریه مادون قرمز) بر اساس جذب تابش و برانگیختگی در ترازهای انرژی ارتعاشی مولکول ها و یون های چند اتمی صورت می گیرد. امواج الکترومغناطیسی مورد استفاده در طیف ­سنجی های ارتعاشی، به ­طور معمول نور مادون قرمز است.  ارتعاشات مولکولی هم به نوبه خود از نوسان پیوندهای سازنده مولکول ناشی می شود. برای فهم بهتر نوسانات پیوندها، پیوند را به صورت یک فنر در نظر بگیرید که دو جرم به دو انتهای آن متصل شده باشد. در ناحیه طیفی مادون قرمز، جذب نور به وسیله یک ماده، ناشی از برهمکنش میان ارتعاشات پیوندهای شیمیایی نمونه و تابش ناشی از منبع نور می باشد. به عبارت دقیق تر، اگر اتم هایی که در دو طرف یک پیوند شیمیایی قرار دارند (یک پیوند ساده دو اتمی را در نظر بگیرید) متفاوت باشند، یک دو قطبی الکتریکی ایجاد می نمایند که در یک فرکانس مشخص ارتعاش نوسان می کند.

اگر این چنین پیوند نامتقارنی به وسیله یک منبع تکفام که فرکانسی برابر فرکانس دو قطبی مربوط به پیوند دارد تحت تابش قرار گیرد، برهمکنشی میان پیوند و تابش ناشی از منبع رخ می دهد. در نتیجه این برهمکنش، مؤلفه الکتریکی تابش قادر خواهد بود تا انرژی خود را به پیوند منتقل کند که این انتقال انرژی به نوبه خود باعث ایجاد یک تغییر در ارتعاش پیوند (توجه شود که امواج مادون قرمز از انرژی کمی برخوردارند و نمی توانند موجب شکست پیوند یا انتقالات الکترونی شوند) خواهد شد. با توجه به این توضیحات مختصر می توان دو شرط کلی برای جذب تابش مادون قرمز توسط یک پیوند شیمیایی متصور شد:

  • 1. وجود یک دو قطبی الکتریکی در اطراف پیوند.
  • 2. یکسان بودن فرکانس ناشی از دو قطبی الکتریکی پیوند و فرکانس تابش ناشی از منبع.

اطلاعات حاصل از جذب مادون قرمز (Absorbance یا A)، که با پایش طول موج (λ) تابشی از منبع تغییر می کند، به صورت یک طیف به نمایش گذاشته می شود.

طیف FTIR یک ماده محور عرض ها شدت عبور تابش (Transmittance یا T) بر حسب درصد و محور طول ها عدد موجی (Wavenumber یا ῡ) متناظر با طول موج نور مادون قرمز تابیده شده بر حسب cm-1 را نشان می دهد. مواردی که در تحلیل طیف FTIR می توان به آن دست یافت این است که در طیف های مادون قرمز هر پیک نشان دهنده میزان جذب در عدد موجی متناظر با آن می باشد و توسط یک پیوند شیمیایی مشخص ایجاد می شود. در نتیجه عدد موجی هر پیک نشان دهنده حضور یک گروه عاملی خاص در نمونه خواهد بود.

آنالیز ATR : در تکنیک ATR از خواص بازتاب داخلی کل (total internal reflection) استفاده می شود. تابش مادون قرمز از کریستال ATR عبور می کند به گونه ای که حداقل یک بار از سطح داخلی در تماس با نمونه منعکس شود. عمق نفوذ تابش به نمونه معمولا بین 0.5 تا 2 میکرومتر است که مقدار دقیق آن به وسیله طول موج نور، زاویه تابش و شاخص های بازتاب برای کریستال ATR و مشخصات نمونه بستگی دارد.

در نتیجه آنالیز FTIR و همینطور آنالیز ATR به عنوان روشی پر قدرت و توسعه یافته برای تعیین ساختار و شناسایی ترکیبات آلی، پیوندهای شیمیایی و شناسایی گروه های عاملی و ساختار مولکولی بکار می رود. 

کاربر دستگاه:

 نادیا کریمی

مدرک تحصیلی:   دکتری                                                                                             

مرتبه علمی: کارشناس

رشته تحصیلی: شیمی آلی

شماره تماس:  34276489

داخلی : 215